Monday, October 19, 2009

Perkhemahan Fresher's

Terus terang..pada mulanya tak tahu kenapa nak join freshers camp ni. Dalam banyak perkara, kita sering skeptikal mengenai sesuatu itu, dan mudah membuat andaian tanpa mencuba dahulu perkara tersebut.



'Diwajibkan kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu.tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui' (Surah Al-Baqarah 2:216)

Jelas, kita tidak seharusnya takut akan mencuba sesuatu terlebih dahulu .(selain dari perkara2 yang terang2 hanya merosakkan.)Slalu bertanya pada diri sendiri..y not?Kebanyakan masalah pelajar ialah mereka tidak berani untuk melakukan sesuatu yang mereka mahu lakukan apabila rakan mereka tidak melakukan perkara yang sama. Kita haruslah ada premis kita sendiri dan berani melakukan sesuatu sebelum kita menyesal kerana tidak melakukannya. Pedulikan apa orang kata, yang penting, kita sendiri tahu apa yang kita mahu lakukan dalam kehidupan. What you do now will shape who you are in the future.You are what you think. Adakah anda hanya mahu belajar jauh2 di UK dan dapat segulung ijazah sahaja?Atau anda mahukan lebih?~



Kontijen seramai 12 orang peserta dari Sheffield berangkat ke Welsby Forest Nottingham pada petang Jumaat pukul 6 petang.(Ada adengan terpaksa menempuh kesejukan diluar rumah sebab ada orang suruh tunggu kul 5..adieh..takpela..dugaan..T_T). Sepanjang perjalanan dalam tempoh satu jam tersebut, saya masih tertanya-tanya mengapa saya menyertai kem ini.Sebenarnya, saya sebelumnnya takde niat langsung nak masuk.Tapi,masa senior(kak eica=P) msg tanya nak masuk atau tidak, tak tahu kenapa, saya jawab ye je.>.<''.Alhamdulillah, mungkin Allah nak kasi hidayah kot.=) Kem ini disertai oleh pelajar dari 4 buah Universiti; Sheffield,Leeds,Nottingham dan juga Warwick. Alhamdulillah, peluang yang baik untuk berkenalan dengan ramai pelajar2 lain yang hebat2 dan semuanya mempunyai kelebihan yang tersendiri.Walaupun saya sebenarnya umur setahun lebih tua dari mereka(setaun je pun...>.<'' ) tetapi rasenye tidak terase kot perbezaan tersebut kerana pemikiran saya tak matang lagi.=)


Kalau bukan sebab kem ni, saya mungkin tidak akan dapat tahu yang saya mempunyai seorang super senior(dah tamat blaja kat Sheffield) yang hebat.Beliau telah diberi dugaan oleh tuhan namun mengharungi setiap cabaran dengan kesabaran dan keimanan yang kuat.Nak tahu lebih lanjut?Baca blognya di sini. Seseorang yang banyak membuka mata dan memberi inspirasi kepada saya.

Selain itu, banyak ilmu yag telah dapat diperolehi terutamanya mengenai hukum2 hidup di luar negara ni.Tentunya, hidup di luar negara bukan seperti di Malaysia.Malaysia ada banyak masjid, surau,mussola, dan masa biasanya diperuntukkan bagi orang islam untuk menunaikan solat di Malaysia. Di negara di mana muslim adalah minoriti, tentunya keadaan berbeza. Maka kesemua perkara perlu dilakukan mengikut kesesuaiannya. Ironinya, kem ini kebanyakkan aktivitnya telah dikendalikan di dalam dewan yang juga fungsinya adalah sebuah bar.(tapi diorang tgh tak pakai la.). Baru 3 minggu kat UK dah banyak dah pengalaman masalah dihadapi apabila nak menunaikan solat. Sebelum kem ini pun, bukan kali pertama saya solat dalam bar. Rasa kekok juga. Tapi, sememangnya islam itu mudah dan boleh je diamalkan di mana-mana sahaja.


Berbalik pada kem,yang kelakarnya, LDK telah dijalankan dalam bentuk perbahasan.Bagi yang mengenali, tentunya tahu mengapa ia kelakar bagi saya. Sebagai seorang bekas(?) debater, ia agak pelik untuk berbahas dalam Bahasa Malaysia.(..seperti juga pelik berblog di dalam Bahasa Malaysia..lol~). Perbahasan dijalankan dalam tiga peringkat. Setiap kumpulan hendaklah menghantar tiga orang wakil.Kumpulan dibahagikan antara lelaki dan juga perempuan.Setiap pembahas diberi masa 2 minit sahaja untuk membentangkan kes.(yup..DUA MINIT sahaja).Pada peringkat akhir, dengan tajuk 'Facebook membawa keburukan dari kebaikan' kumpulan dipimpin Bro Afif iatu kumpulan 3 berjaya memenangi bahas tersebut.=)..Kebetulan ramai bekas pembahas dalam kumpulan 3.Apepun bak kata saudara Hosni(pembahas terbaik), 'Kami bukan mahukan kemenangan, tetapi kebenaran!'...>.<''
Ceramah atau talk2 yang lain tidak kurang hebatnya. Banyak ilmu, perkongsian pengalaman dan nasihat yang diberi. Walaupun berkhemah dalam cuaca yang sangat sejuk, dan juga hampir separuh peserta dapat sakit tekak(termasuk saya),ia merupakan satu pengalaman berharga.Terima kasih kepada para fasi dan juga senior kerana telah organize aktiviti tersebut. Apabila berangkat pulang ke Sheffield, hati kecil berbisik...'Nasib baik ak ikut.Kalau tak, konfirm tak buat apa2 pun hujung minggu.Rugi masa and rugi tak dapat peluang macam ni.' Terus saya teringat pepatah arab yang disebut oleh super senior tersebut:

'Air yang tidak mengalir akan merosakkan air tersebut.Pemuda yang banyak masa kosong akan menjadi dibusuki oleh masa tersebut'

Moga kem ini bukan empangan bagi pengaliran masa kami semua.=)





P.S:
~3 hari tak mandi pun tak busuk..=P
~menyesal terlupa bawak kamera sendiri..adieh..>.<''...Gambar ihsan dari Ibrahim..(kualiti buruk skit coz amik dari facebook..bukan salah Ba'im..)=)

11 comments:

  1. Alhamdulillah ehsan..
    two thumbs up untuk awak..
    Moga FC jadi satu turning point dalam diri kita semua untuk mencari siapa kita~
    -akak-

    ReplyDelete
  2. kak eica la tu bg comment
    kekeke!

    thx u for coming!!!

    ReplyDelete
  3. hehe...shud've mentioned it was done in robin hood's forest~...

    thnx for ur super sr's bolg!

    ReplyDelete
  4. *coughs

    dua tahun lagi tua kott :P

    yeah i learned a few things from fresher's camp too although i did feel quite reluctant to come at first.

    nice db8 comp anyway! macam hape je tajuk :D

    might see you around some more if you come to notts games next week.


    cheers!

    - iman

    ReplyDelete
  5. @kak eica:Amin..=)...(btw..takde sape panggil saya Ehsan..huhu)

    @joe:no prob=)~mmg da agak mesti kak eicanye..lol

    @lynne:yup2..robin hood..which makes me one of the merry men..;)

    @iman: adieh..takyah rr kantoikan...>.<''
    hehe..debate comp?masuk la team notts..hopefully we can meet in a real tourney one day eyh?;)..n yeah..insyaAllah im gonna see u at notts game...btw,ur blog and syafiqn 's blog has the same name..nasib bek die dah ada gf..kalau tak I may jump to conclusions..lol=P

    ReplyDelete
  6. Hi, Salam...

    Owh... awak ni x-debater... Kenapa xtruskn jer???
    neway, best ker kat negara org ni???
    Dah brapa lama awak kat sana???

    ReplyDelete
  7. jgn lupa junior ko di tanah air ni cat...be waiting for you in world debating championship..haha

    ReplyDelete
  8. @anon:Wassalam..yup..debater..bukan x kot sbb mmg insyaAllah nak troskan..kat sini insyaAllah 3 tahun...senang cite..best!lol

    @acap:worlds?huhu..cita2 kena tinggi..hope so..;)
    tak lupanye..if u drop by for oxford league or let me know..or heck just come and visit me and baloo here..haha

    ReplyDelete
  9. owhhh... wah best la.. Hehehe...
    So internasional debater wanna be la ni??? Hehehee

    ReplyDelete
  10. @cat; i tak reti debate lah. my brother reti. ajak dia masuk tournament.. rasa dia tak fully retired lagi :P

    ReplyDelete
  11. @anon:Wannabe?hurm..ye kot=)
    @iman:die nun jauh down under..lol...ape salahnya mencuba sesuatu yang baru?=)

    ReplyDelete