Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha,Eid Mubarak!!

Tiada lembu disembelih di depan mata, tiada kedengaran takbir bergema, tiada keluarga di sisi gelak tertawa...Sememangnya Raya Korban atau 'Uddhiyah' mengikut orang Jordon (terbaca di blog ini )seperti dijangkakan begitu berbeza buat saya dan juga keluarga. Tapi jangan salah sangka, walaupun nada seakan-akan sedih, tapi sebenarnya saya amat gembira dan bersyukur.

Untuk diri saya, saya bersyukur dipanjangkan umur dan diberi peluang merasai pengalaman raya unik tak seperti majoriti rakan-rakan di Malaysia. Malam raya, saya bersama-sama dengan housemate takbir raya sendiri.

Pagi pula, pergi solat sunat aidiladha berkhutbahkan Bahasa Arab. Walaupun tak paham, rasenya dapat juga tangkap sikit bila dia sebut Nabi Ibrahim, Nabi Ismail, dan qorban.Hehe.

Lepas selesai solat, ada kelas. Secara jujur, memang hari ni hari paaaaaling malas setakat ni nak pergi kelas.Tapi diorang amik attendance, maka kaki yang berat melangkah ke arah Mappin Building.

Petang pula, diisi dengan lab matlab 3 jam. Keluar-keluar je dah gelap dah. What a way to spend raya right? Huhu. Tapi, alhamdulillah, terasa juga suasana raya, albiet in a different way. Bila kat sini, muslim berbeza negara,kaum dan warna kulit mengucapkan 'Eid Mubarak' antara satu sama lain. Hari ni tiba-tiba semua jadi mesra.Huhu.

Untuk umi dan ayah, saya gembira akhirnya impian dan doa mereka untuk menjadi tetamu Allah dimakbulkan. Ketiadaan saya dan ibubapa di Malaysia menjadikan pengalaman baru untuk adik-beradik di sana. Kali pertama sejak lahir tak beraya bersama.

Sempena raya, saya cuba untuk menghubungi mereka beberapa minit sebelum pukul 8 pagi waktu Malaysia. Tanpa disangka, saya diberitahu mereka sudah pun pergi ke masjid. Biasanya sembahyang raya diorang ni memang liat nak bangun bersiap.Haha. Mungkin pengalaman tanpa Umi dan Ayah membuatkan mereka lebih independent dan sedar akan tanggugjawab mereka.....kot.InsyaAllah..=)
To them, I hope you are having a wonderful raya with the rest of the family at home. Boys,Jangan buli Amin..!=P ~Bila kat sini baru sedar betapa bestnya dapat jumpa adik-adik even just nak nyakat diorang..hahaha...[evil brother mode] . Tak kira they annoy us, selalu kacau kita, but our flesh and blood will always be our flesh and blood. =)

Owh, teringat waktu kecil dahulu,saya sempat bersekolah rendah di UK (ikut bapa yang menyambung pengajiannya di sini). Semasa raya, disebabkan waktu itu nasheed english tak populer lagi, kami diajar lagu raya ni:

'Hello Eid Mubarrak Hello!
Hello Eid Mubarrak Hello!
Hello Eid Mubarrak,Hello Eid Mubarrak,Hello Eid Mubarrak,Hello!'X3

and then ulang 2, 3 kali.Yes, memang sangat lame lagu ni, tapi at least time tue ada juga lagu raya nak nyanyi.Haha.

___________________________________________________________________
Kepada muslimin muslimat seluruh dunia, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha!! dan Eid Mubarak brothers and sisters!! =)

___________________________________________________________________

P.S:
~Iphone yang baru dibeli sebulan rosak.Takley on. Takley amik gambar raya. =(
~Good luck to my lil bro, Ameer, yang sedang menduduki peperiksaan SPM!!Angah will doakan your success and hopefully you can join me here or somewhere else outside Malaysia so that I can go and visit you there insyaAllah...Ameen.

Monday, November 9, 2009

United we stand

Kalau kat Malaysia, memang biasa kita jumpa masjid-masjid di setiap taman perumahan. Kalau kat shopping complex pun, majoriti ada surau disediakan untuk kemudahan solat bagi umat islam. Dah senang camni pun, ramai yang tak pergi pun untuk solat (saya mengaku, saya pun sama..solat di rumah je..T_T ).


Kalau kat UK pula, bila muslim itu satu minoriti, lain pula halnya. Kalau keluar jalan-jalan dan nak solat, kena melalui beberapa cabaran.


Gambar Hiasan(Meadowhall)

Cabaran first, nak amik wudhu'. Kalau kat Malaysia nak amik wudhu memang ada tempat disediakan. Tandas pun penuh dengan paip air. Kalau kat sini, paip air ada dekat sinki sahaja.Maka kalau nak basuh kaki tu, kena angkat kaki tinggi-tinggi.Boleh je kalau nak tadah air dan sapu, tapi mat salleh tak brape suka kalau lantai tandas diorang basah sangat.Maka tak buat camtu la untuk menghormati mereka.(Tapi, nama pun amik wudhu', mesti la basah jugak skit kan?) .Cabaran wudhu' bukan itu sahaja.Kat sini biasanya kat sinki ada dua kepala paip.Satu untuk air panas,satu lagi untuk air biasa;tapi disebabkan cuaca yang sejuk, maka sejukla air biasa tu.Kadang-kadang tandas ada air sejuk sahaja.Pergh!Bila amik wudhu memang menggigil sejuk. Ada air panas pun, lepas dah ambil and keluar dari tandas, rasa sejuk cuaca luar pula. Lagi best time-time berangin.

Cabaran kedua pula, nak solatla.Nak cari tempat yang sesuai untuk solat.Kalau kat shopping complex memang orang ramai kat mana-mana.So biasanya kena solat kat luar. Pertama, kena cari spot yang agak bersih dan tak menyusahkan orang ramai.Takkan tengah-tengah kawsan orang lalu lalang kita nak solat kan?Lepas tu, kena pakai sesuatu untuk dijadikan alas tempat solat.Kalau tak bawak sejadah sendiri, biasanya jaket la jadi mangsa.Pengalaman saya sendiri, solat kat luar kat kawasan car park, dia bawak sejadah.Tapi sejadah tu jenis kain nipis, so bila time nak solat tue, memang sejadah tu macam nak terbang pergi.Nasib baik kaki tengah pijak pangkal sejadah tu.Kalau tak memang dah terbang.

Cabaran ketiga pula, time solat.Takut ada orang atau binatang menganggu. Kisah dari senior, time diorang solat di bus stand, tetiba ada dua orang gadis mat salleh datang.Diorang tanya, "What are you doing?Can we join you?".Tapi sebab tengah solat, buat dunno jelakan.Lepas selesai solat baru pergi kat diorang nak explain.(susah kalau ada orang salah anggap kat sini.lagipun, mungkin peluang untuk dakwah?=]).Kalau ada kawan, boleh gilir-gilir solat.Seorang on the lookout dan seorang lagi solat.Kalau solat sorang je, susah skit.Kena pandai skit la pilih tempat dan tawakkal takde sape datang menganggu.

Firman Allah s.w.t:

…Allah tidak ingin menyulitkan kamu, tetapi Dia hendak membersihkan kamu dan menyempurnakan nikmat-Nya bagimu, agar kamu bersyukur.”
~Surah Al-Maa-idah: 6

Hehe, nama je cabaran tapi sebenarnya takdela sukar sangat nak buat kalau kita betul-betul ikhlas dengan ibadah kita.Islam tue memang mudah dan boleh diamalkan di mana-mana sahaja.Paling teruk pun, kalau duduk atau baring pun boleh solat lagi.MasyaAllah..=)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sesungguhnya orang-orang mu’min itu bersaudara kerena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah SWT supaya kamu mendapat rahmat.”
~Surah Al-Hujurat : 10

Semalam, saya berpeluang pergi ke masjid di Dewford untuk international meeting of muslims dari Yorkshire. Terus terang, sebenarnya hati berbelah bahagi nak pergi sebab pada waktu yang sama ada match MU lawan Chelsea.Haha.Walaubagaimanapun, alhamdulillah, saya tak menyesal pergi ke Dewford.(sebab MU kalah...lalala~joking).Memang kagum melihat masjid Dewford yang besar seperti di Malaysia dan juga madrasah di sebelah masjid. Menarik juga melihat muslim dari negara-negara lain. Walau latar belakang berbeza, tapi semuanya di bawah satu ikatan keluarga muslim.

Masjid di Dewford

Bakal-bakal tahfiz di Dewford Mosque

Lepas habis meeting dan tazkirah, kami dijuadahkan dengan makanan nasi dan kari kambing. Alhamdulillah, kenyang (saya melantak kambing...lol).

P.S:
~Gambar dari Iphone, tak brape jelas juga.>.<''
~ 1 game does not win titles...glory-glory Man United!!=P
~Kenapa saya tak pergi tutorial?ish3....






Saturday, November 7, 2009

Robin Hood dan lelaki-lelaki ceria

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah sebulan berada di United Kingdom. Cuaca pun dah makin sejuk.Sepanjang hari dalam rumah pun mengigil, kat luar takyah cakap la.Yang peliknya, orang lain rileks sahaja, saya je yang lebih-lebih.Mungkin sebab kurang lemak berbanding orang lain?Impossible...

Gambar di gate Nottingham/Robin Hood Castle...=)



Hrrmm..Lama jugak tak update blog rupanya. Bukannya takde cerita nak dikongsi, sebenarnya banyak sangat cerita yang nak cerita tapi tak dapat nak cerita semua. Kesuntukan masa kot?Entahlah, cuma kebelakangan ni dengan cuaca yang semakin sejuk dan pelajaran yang semakin susah, perasaan mim alif lam siin datang balik.Adieh...Harap-harap blog ni pun tak tersadai macam blog-blog yang lepas....Amin.=S...(kalau ada permintaan tak tersadai kot...lalalala~^_^)

Okay, firstly, Notts Game.Notts game,untuk sesiapa yang tidak tahu is an annual event yang mengumpulkan pelajar Malaysia dari serata UK untuk bersama-sama menyertai acara sukan dan permainan di bawah tajaan MSD(Malaysian Student Department) dan telah dijalankan pada 31 Okktober lepas.Setakat ini, saban tahun dijalankan di Universiti of Nottingham (Universiti Dato Seri Najib dulu).Sebenarnya, University of Sheffield ada juga Sheffield Games, tapi sebab tak dapat tajaan dari MSD macam Nottingham games, so tak la besar sangat(kata senior la).Sheffield Games insyaAllah dalam bulan March(kot) tahun depan.Maka sesiapa student dari UK yang tak puas hati kat Notts game atau sesiapa yang nak tengok Sheffield ni macam mana, jom datang beramai-ramai!(Tak pasal-pasal promote.>.<'')
Bergambar di taman Robin Hood Walk

Cakap pasal Notts Game balik, saya memang sangat kagum dengan bilangan Malaysians yang ada kat Notts game. Lebih mengagumkan bila fikir yang datang kat Notts Game baru berapa kerat je, postgraduate dan orang yang malas nak pergi pun ramai lagi. Sangat ramai di UK rupanya. Di Malaysia dulu tak pernah terfikir pun. Kat Notts ni ada banyak pertandingan, tumpuan utama bola sepak, bola keranjang dan sukan-sukan lain seperti tennis,voleyball, badminton.Tidak kurang juga permainan seperti congkak dan batu seremban. Saya?Masuk 'sukan' catur.Result?Kalah.Takde rezeki.Top 5 pun tak dapat.Tapi, rasanya ada hikmah juga kalah awal.Dapat pergi berjalan-jalan di Nottingham dengan rakan-rakan ex-KMS dan juga kenalan-kenalan baru dari University of Bath.=) ..Notts game juga special sebab ada gerai-gerai makanan melayu kat situ. Laksa,nasi ayam,nasi lemak,cendol etc.Kalau ikutkan hati, memang semua benda nak makan, tapi tak dapat, dan tak sempat sebab sekejap je makanan semua habis.Ramai orang Malaysia rindu makanan malaysia.T_T


Joe bersedia untuk membuli lawan..hehe




Bercakap pasal kenalan, Alhamdulillah, ramai kenalan dan rakan lama dapat jumpa balik kat Notts.Budak SDAR, KMS,debaters dan banyak lagi. Tapi terasa la juga bila jumpa dengan sorang junior kat SDAR dulu yang cakap, 'Cat kan?Tadi takut nak tegur takut tersalah cam.Dah berisi sikit'..Adieh..takpela..redha.Azam->Notts game tahun depan takde sape cakap saya berisi..haha(Joe...herbalife??hehehehe...joking).


Robin Hood Walk juga.


Setelah selesai perlawanan final bola sepak di antara Dublin dan Sheffield(Dublin menang, 3 tahun berturut-turut dah), pada pukul 7 malam saya pulang dari Nottingham ke Sheffield balik. Rasanya masa sangat singkat, tak sempat nak catch-up dengan semua orang dan menyesal jugak pasal beberapa perkara~laksa!!uhuk2~InsyaAllah, tahun depan panjang umur akan datang lagi..nak jumpa semua orang..=)

Ex-KMS

Afiq UIA yg hebat bermain tennis oops, Cardiff(terangnya..)

Seterusnya,

Firman Allah S.W.T:

"Menjadi suatu kewajipan ke atas setiap manusia (orang-orang mukmin) pergi mengerjakan haji ke Baitullah, iaitu bagi mereka yang mempunyai kemampuan. Barangsiapa yang kufur (ingkar), maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu pun) daripada pihak lain (alam)."

Alhamdulillah, setelah bertahun-tahun apply, akhirnya ibubapa saya berjaya menyahut panggilan Baitullah.Sebelum ni dah brapa kali nak pergi, asyik tak jadi.Sangat bersyukur tahun ini akhirnya doa Umi dan Ayah dimakbulkan.


Moga mereka selamat mengerjakan Haji dengan mabrur.Amin=)

Agaknya bila saya pula dapat jemputan ke sana ya?(Tahun depan dah plan nak pergi Europe..adieh..>.<'')


PS: ~Gambar-gambar tak berapa elok, camera bukan SLR..T_T ~Tajuk post diambil dari 'Robin Hood and his Merry men' ~2 darjah celcius kat sini..BrrrT_T


Mensasarkan ke depan!!Yosh!