Tuesday, December 29, 2009

Jaulah Ireland 2009 Part 1

Langit mencurahkan isi putihnya di bumi Sheffield mengiringi permulaan perjalanan kami, rombongan pemuda seramai 5 orang (saya, Thoriq, Ibrahim, Faris dan Pisang/Ruzaini sebagai ketua gerombolan) dari Sheffield ke Ireland dari 20 Disember 2009 hingga 27 Disember. Misi kami; meneliti keindahan alam ciptaan illahi, merapatkan ukhwah sesama muslim dan menimba pengalaman berharga.



Di depan rumah Pisang ketika salji mula turun.

Perjalanan dimulakan dari rumah Pisang (Ruzaini) untuk ke stesen bas Sheffield dan seterusnya ke East Midlands airport di mana penerbangan kami ke Belfast dijadualkan akan berangkat pada jam 5.30 pm. Dalam kegirangan hendak memulakan perjalanan, ujian kami yang pertama melanda. Salji lebat menyebabkan bas kami ke East Midlands Airport mengalami kelewatan. Apabila bas sudah selamat membawa kami ke East Midlands Airport, jam telahpun menunjukkan pukul 5.10pm. Kami berkejar untuk melepasi sekuriti lapangan terbang menuju ke pintu pelepasan kami. Lagak seperti 'The Amazing Race' pun ada. Kami sempat sampai 5.27pm di depan pintu pelepasan. Tapi, ada rule yg dah disebutkan di tiket; penumpang kena sampai 30 min sebelum kapal berlepas. Kapal terbang masih di depan mata. Penjaga pintu mengarahkan kami untuk menunggu seketika di depan pintu pelepasan utk mendengar keputusan jika kami diberi peluang untuk masuk atau tidak. Hati kecil saya masih memyimpan harapan. Namun :

'I'm sorry, the plane is about to take off. You need to go back to the front desk and manage the transfer time of your ticket'
Kecewa. Burn tiket. Terpaksa beli baru. T_T

Kami diberitahu, kapal terbang yang seterusnya ke Belfast hanya ada pada waktu subuh hari berikutnya. Dengan hati yang hampa, Pisang membawa kami menumpang di rumah sahabatnya, di Nottingham bagi membeli tiket online,solat dan menunggu waktu flight seterusnya. Tuan rumah, Firdaus Rahim dan Arif menyambut kami dengan sangat baik. Kami meminjam komputer Arif dan membeli tiket kapal terbang seterusnya. Sedih. 78 quid melayang. T_T


White Board di ruang tamu seorang 'terorrist suspect'..lol

Waktu yang ada sehingga flight seterusnya kami gunakan untuk bercerita sesama sendiri. Hilang mengantok mendengar pengalaman dan kisah-kisah perjalanan senior-senior di UK menjelajah bumi Andalus, Turki dan Mesir. Nasihat mereka yang best: 'Kalau nak pergi ke satu tempat, kita kena kaji dulu betul-betul sejarah dia. Baru kita boleh betul-betul appreciate keunikkan tempat tu.' Nasihat yang membuat saya terfikir sejenak. Sebab sebelum ni bila fikir nak pergi vacation, saya hanya fikir nak pergi menangkap gambar dan melihat sekeliling sahaja. Mereka menjelajah sambil betul-betul menghayati kisah yang terjadi di sebalik tempat tersebut terutamnya mengenai jejak-jekak sejarah islam. InsyaAllah panjang umur dan murah rezeki nak juga ke tempat-tempat tersebut dan buat perkara yang sama.=)
Erik, Ibrahim dan Thoriq mendengar cerita.


Faris, pisang dan firdaus mencuba 3 palm dish oleh Erik dan Arif.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada tuan-tuan rumah yang melayan kami dengan sangat baik. My compliments for the '5 course meal' by Arif dan sahabatnya Erik. Sambil borak, mereka berdua menghidangkan 5 hidangan berbeza sepanjang malam, Alhamdulillah sedap pulak tu. First time rasa '3 Palm Dessert' dan kambing yang digoreng tanpa minyak. Layanan baik mereka banyak mengurangkan kehampaan kami yang terlepas flight. Hikmah di sebalik kami terlepas flight adalah untuk bertemu dengan sahabat-sahabat dari Notts ini. Walaupun hanya dengan borak, banyak ilmu yang saya dapat.


Faris, Arif, Cha, Firdaus, Me di dapur.

Masa singkat di Notts berlalu dengan sangat pantas. Skejap je dah kena bergerak ke Airport balik. Kami pergi awal kerana tidak mahu pisang berbuah dua kali. Ada satu pisang ikut kami dah la. Hehe.

Alhamdulillah, flight kami ke Belfast tiada masalah. Cuma waktu nak berlepas dari East Midlands Airport, terpaksa tunggu dalam 30 min mereka defrost runway kapal terbang takut licin sangat.

....Sambungan kisah di Belfast di part 2

6 comments:

  1. huhuhu... Jeles3!!! Nk salji gak!!! Ahaksss...

    ReplyDelete
  2. haha jauh perjalanan indah pemandangan =p

    ReplyDelete
  3. Mohd Firdaus Bin AmirruddinDecember 31, 2009 at 2:11 PM

    cat bila nak dtg Brunel?

    ReplyDelete
  4. teka-teki....basic science...ader budak gemok atass salji, rase2nye salji tu mampu termendap jd ais ketul tak? haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, awk kne kempen kurus la ammar, me risau tengok~

    ReplyDelete
  5. @diya kupu-kupu: sejuk rr..
    @homie aka kamalniesa:yup, betul2=D
    @anum: insyaAllah kalau ada rezeki
    @prof: insyaAllah lepas exam ak datang lawat London bila2 =)
    @sya:jawapan dia tak mampu,salji tu cair..=P
    insyaAllah me usaha kurus..thanks 4 ur concern=)

    ReplyDelete